Toms Kite Building Site

bouw je eigen trick kite

Het gewicht in de kite


Zoals hugo reeds mooi heeft vermeld in het hoofdstuk van de Modellen, is staartgewicht essentieel om een kite te laten tricken. Er zijn reeds meerdere verschillende (dure en mindere dure) methoden verkrijgbaar op het web maar je kunt natuurlijk kiezen om het gewicht zelf te maken.


1. Methode met bladlood:

De gemakkelijkste methode om de kite te voorzien van staartgewicht is het gebruik van een stukje bladlood dat je tussen twee stukken Velcro plaatst en zo aan de staart en de spinetunnel van kite hangt.

Deze methode heeft echter de nadelen dat je het gewicht bij minder of meer wind niet kunt aanpassen of controleren. Ervaring leert ons dat het gewicht uit de kite kan vallen.


2. Methode met een fijne koperen buis.

Dit goedkope maar betere systeem maakt gebruik van stukjes koperen buis die we over de spine schuiven.

In een "doe-het-zelf" zaak kun je voor weinig geld een vaste koperen waterleidingsbuis van 10mm kopen. Je kunt ook een buissnijder kopen maar dat hoeft niet omdat je reeds een metaalzaag beschikbaar hebt.

Bij alle windsterktes kunnen we het gewicht in de kite aanpassen door buizen met verschillende lengtes op de spine te plaatsen. Het basisstuk is 42 mm lang en heeft een gewicht van 10 gram. Vervolgens gebruiken we nog 5 stukjes van 4.5 tot 5 mm lang die elk ongeveer 1 gram wegen. Naarmate er meer of minder wind is kunnen we op de kite 1 of meer gram bijplaatsen of uithalen.

Door middel van een stukje fijne tuinslang zorgen we ervoor dat het gewicht niet verschuifd.

Opgelet: Aangezien de binnendiameter van de koperen buis 2 mm groter is dan de diameter van de spine, moeten we de spine met kleefband verdikken.


3 Methode met brons in de spine

Recentelijk gebruiken we een methode waarbij we een volle baar brons in de splitnock endcap lijmen. De bronzen baar steken we dan in de spine. Zo kan je enkele verschillende gewichtjes meenemen in de vliegertas. Op die manier kan je ook snel je kite aanpassen aan de windomstandigheden. Het kost je wel een paar endcaps, maar het is wel gemakkelijk te maken.


4 Methode met gewichtje in de spine (onderste foto)

Tegenwoordig gebruiken we een methode waarbij we een gewicht in de spine steken. Er is een gaatje in voorzien zodat een doorlopende leechline geplaatst kan worden. Elk setje gewichten dat je koopt heeft drie verschillende gewichtjes, waarbij ook nog eens losse ringetjes hebt om te verzwaren indien nodig. Op die manier kan je ook snel je kite aanpassen aan de windomstandigheden. Om te bestellen stuur je best een mailtje naar het adres op de foto.