Toms Kite Building Site

bouw je eigen trick kite

Modellen

Trickkiten is meer dan gewoon even heen en weer vliegeren. We onthouden vooral dat we een trickkite snel zonder druk in het zeil willen hebben, zodat we de door ons gewenste trick kunnen uitvoeren. Anderzijds willen we een trickkite die na een uitgevoerde trick snel weer druk opbouwt. Om dit te realiseren moeten we de kite aan de windomstandigheden -deels door de betoming en het staartgewicht aan te passen, deels door een andere trickkite te nemen- kunnen aanpassen.


  1. In normale omstandigheden (zeg maar wind van 1 tot en met 4 Beaufort) volstaat het om met een "STANDAARD" (STD) trickkite te vliegeren. Deze biedt een goed evenwicht tussen het gevraagde en de mogelijkheid om zowat alle sticks uit te voeren. In deze kites zit onderaan de staart een gewicht van rond de 15gram ingewerkt.

  2. Bij hardere wind (denk hierbij aan 4 en 5 Beaufort) hebben we een kite nodig die niet te snel gaat vliegen en de overtollige winddruk in de vlieger kwijt kan. Zo’n kite noemen "VENTED" of "HIGH WIND" (HW) versie. De grootste verschillen zitten in de gebruikte stokken (dikker en zwaarder), de openingen met gaas in het zeil op strategische plaatsen en het plaatsen van meer gewicht rond de staart van de trickkite (soms tot 50gram, meestal 20gram)

  3. Bij iets mindere wind, (van 0,5 tot 1,5 Beaufort) kunnen we gebruik maken van een "Ultra Light" (UL) versie van onze trickkite. Hier gaan dan weer iets lichtere en dunnere stokken in, van gewicht gebruiken we nog hooguit 12gram.

  4. Als de wind zo goed als onbestaande is (van 0 tot 1 Beaufort) gebruiken we een "Super Ultra Light" (SUL) versie. Deze heeft de dunste stokken aan boord, een kleine 5 gram als ballast, kleinere verbindingsstukken en een lichtere nose versteviging. Met sommige SUL trickkites kan je ook binnen, "Indoor", vliegeren, al zijn er wel sterke verschillen tussen de merken onderling.

  5. Binnen in een zaal of sporthal gebruiken we een "Indoor" trickkite. Hierop zie je haast geen verstevigingen, gebruiken we echt heel lichte stokken en verbindingsstukken. De verleiding is groot om ook hier toch een 3-tal gram aan de staart te hangen.

dat zijn zowat de belangrijkste verschillen tussen de mogelijkheden voor een trickkite-model. De reden waarom zelfs in de lichtste kites gewicht zit is dat een kite wat “gewicht” nodig heeft om de rotaties van sommige tricks te kunnen volbrengen.   

Hugo