Toms Kite Building Site

bouw je eigen trick kite

Parts

Leading edge:
(aanvalsboord) is het lange schuine deel van de kite dat van de nose (neus) tot aan de tip (onderkant) loopt. Aan de leading edges zijn connectors voorzien om de upper spreader en de lower spreader op de gewenste positie te bevestigen.

Tip:
is het uiteinde van de leading edge aan de onderkant en wordt voorzien van een endkap om het zeil op te kunnen spannen.

Upper spreader:
(top cross) is de bovenste horizontale stok die de afstand tussen de leading edges aan de bovenkant bewaart.

Lower spreader:
zijn de onderste horizontale stokken die de afstand tussen de leading edges aan de onderkant bewaart. Deze stokken zijn bij trickkites veelal conisch om buigen tijdens het tricken te voorkomen.

Spine:
(staander) is de verticale stok die aan de achterkant van de kite de nose (neus) met de tail (staart) verbindt.

Nose:
(neus) is het bovenste gedeelte van de vlieger. Deze wordt extra verstevigd om te voorkomen dat de spine of de stokken van de leading edge na verloop van tijd door de stof scheuren.

Tail:
wordt voorzien van velcro om de spine op zijn plaats te kunnen houden.

Cross:
(kruisstuk) is een verbindingstuk dat de lower spreaders met de spine verbinden. Op de plaats van het kruisstuk wordt er in het zeil een gat voorzien. Een versteviging zorgt ervoor dat het gat niet uitscheurt.

Stand-offs:
(ook whiskers genaamd) zijn fijne stokken in vol carbon die het zeil naar achter houden. Dankzij de stand-offs krijgt het zeil zijn volume. De wind blaast tegen de schuine vlakken van de kite waardoor deze in één bepaalde richting kan vliegen.

Trailing edge:
Dat is de onderkant van het zeil, voorzien van een versteviging. In de trailing edge wordt een touw (leechline) geplaatst om de spanning van het zeil te kunnen regelen.

Bridle:
(betoming) zijn de touwen die aan de kite worden bevestigd om de vlieger te besturen.

Nose bag:
zit net onder de neusversteviging en bestaat uit een dubbel geplooid stuk Dacron dat over de bovenkant van de kite wordt gelijmd. Aan de achterkant van het zeil plaatsen we de spine in de nose bag.

Spine tunnel:
is het stukje harde Velcro dat aan het zeil wordt gelijmd om de spine onder het kruisstuk op zijn plaats te houden.

Yoyo stopper:
Bij een yoyo trick moet de kite om zijn as wentelen waardoor de vlieglijnen over de leading edge glijden. Dankzij de yoyo stopper blijven de vlieglijnen op een gewenste hoogte aan de leading edges haperen en blijft de kite bestuurbaar.